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I.  Issue:   
 
May a City employee accept admission to a conference, including expenses related to 
travel, lodging, entertainment and meals from a third party doing business with the City, 
if the conference is related to the employee’s official duties for the City? 
 
II. Inquiry 
 
A City employee has been offered the opportunity to travel to a conference relating to 
their official duties for the City, by a third party who is doing business with the City.  The 
conference is a national conference, held out of state.  The conference is directly related 
to the work the employee does for the city, and the materials provided in the conference 
will be beneficial to the employee in conducting their work for the City.  In addition to 
the conference costs, the third party has offered to pay transportation, lodging, and other 
costs associated with the conference.  The employee has asked whether or not they may 
accept the offer, and if so, what limitations would apply under the City’s Ethics Code. 
 
III.  The Ethics Code  

A.  Restrictions on the Receipt of Gifts and Benefits by City Employees 
The Ethics Code contains two rules which regulate the acceptance of gifts or benefits by 
city employees.  The first restricts gifts given with the intent to influence or reward a City 
official or employee for official action:  

A City official or employee shall not solicit, accept, or agree to accept any gift or 
benefit for himself or herself or his or her business: 

(A) that reasonably tends to influence or reward official conduct; or 

(B)  that the official or employee knows or should know is being offered with the 
intent to influence or reward official conduct. 



Ethics Code, Section 2-45(a)(1).   

The second rule restricts gifts from specific sources, regardless of the motivation for the 
gift: 

A City official or employee shall not solicit, accept, or agree to accept any gift or 
benefit, from:    

(A)  any individual or business entity doing or seeking to do business with 
the City; or  

(B)    any registered lobbyist or public relations firm; or  
(C)    any person seeking action or advocating on zoning or platting matters  

before a City body. 

Ethics Code, Section 2-45(a)(2).   This rule provides an exception for the gift of 
admission to a training or educational program or other program, including meals and 
refreshments offered to all attendees, if such training is related to the official or 
employee’s official duties and the training is in the interests of the City. 

In this instance, the City employee is being offered a benefit with financial value of 
greater than $50 from a city vendor.  There is no indication from the inquiry that the 
organization is trying to provide the admission to the conference, travel, lodging or meals 
to the employee with the intent of influencing or rewarding official conduct, so the first 
rule does not appear to be applicable.    

The second rule imposes restrictions regardless of intent, on gifts from three specific 
sources: those doing or seeking business with the City; registered lobbyists; and those 
seeking action or advocating on a zoning or platting matter.  The third party does 
business with the city and so the restrictions of the second rule would apply.    

The Ethics Code gift provision, however, lists some exceptions that are relevant to this 
inquiry.  Sections (b)(2) and (11) allow City officials and employees to accept the 
following from potential contractors or vendors: 

(2)  advancement for or reimbursement of reasonable expenses for travel in 
connection with official duties authorized in accordance with City policies; such 
payments must be disclosed in a travel report as required in Section 2-76; payment for 
or reimbursement of expenses for travel in excess of authorized rates under City 
policy will be treated as a personal gift to the official or employee for any applicable 
reporting requirements under Sections 2-73, 2-74, or 2-78; and 

(11) admission to training or education program, including meals and refreshments 
furnished to all attendees, if such training is related to the official or employee’s 
official duties and the training is in the interest of the City. 



The facts presented in the inquiry indicate that the conference is an event directly relevant 
to the employee’s City duties, and that the event will be widely attended by many 
individuals involved in the same type of work.  Accordingly, the employee may accept 
reasonable travel costs and the admission to the conference under these provisions.   

B.   Travel Reports 

Although the provision of transportation to the conference is not prohibited, the benefit 
must be reported on a Travel Report Form to be filed with the Office of the City Clerk.  
Ethics Code Section 2-76 states: 

(a) Any City official or employee, who, in connection with his or her official 
duties, accepts a trip or excursion involving the gratuitous provision of 
transportation, accommodations, entertainment, meals, or refreshments paid 
for by a person or entity other than a public agency must file with the City 
Clerk, before embarking on the travel*, a disclosure statement identifying:  

(1) the name of the sponsor; 
(2) the places to be visited; and 
(3) the purpose and dates of the travel; 
(4) the estimated amount of the expenses paid. 

As noted, the employee will be traveling to a facility outside the City for a purpose 
related to City business.  The donor is an entity doing business with the city, and not a 
public entity.  However, the employee is not permitted to accept the gift of entertainment 
from the third party, as the third party is doing business with the City.  The employee is 
required to obtain permission to travel from their department director, and file a travel 
report with the Office of the City Clerk before embarking on the trip. 
  
 IV. Conclusion 
 
Under the facts and circumstances presented in this inquiry, the Ethics Code 
would not prohibit the employee from accepting the gift of conference fees, and the 
transportation and lodging expenses, from the third party, so long as the conference is 
related to the employee’s official duties for the City.  The employee may accept meals, 
no more than $50 per meal, with a cumulative total of $500 per year, from this third party.  
However, because the third party is doing business with the City, the gift of entertainment 
is not permitted by the City’s ethics code.  The employee must fill out the third party 
travel request form, and receive approval before embarking on the trip. 
   
*Note:  Section 2-76 of the Ethics Code was amended in May, 2013, to require the filing 
of the report within ten business days of return from the travel. 


